• Dragi roditelji,
  Zamolila bih Vas da uzmete nekoliko minuta i ovaj tekst pročitate do kraja.
  Vjerujem da ste i sami svjesni važnosti medijske pismenosti za Vašu djecu, te sam sigurna da već pazite što Vaša djeca gledaju od crtića ili YouTube videa, međutim, voljela bih Vam ukazati na nekoliko zaista štetnih trendova u svijetu o kojima se premalo priča a uključuju medije i igračke za djecu.
  1. Plišane igračke često su omiljene igračke predškolaraca. Nedavno se na tržištu pojavio oblik plišane igračke koji predstavlja lika iz horor igrice. Njegovo ime je Huggy Wuggy, izgled mu nije toliko privlačan no izrazito je popularan kod djece. Riječ je o plavom plišancu velikih crvenih usta i oštrih zubi iz igrice koja se ne preporučuje djeci mlađoj od 12 godina. Kada se igračka uparuje s pozadinskom pričom koju djeca međusobno jedni drugima prepričavaju te pjesmicom koja se može pojaviti i čuti na You Tube-u, a čiji tekst je preveden na portalu ( https://www.zenskirecenziraj.com/hr/ostalo/igracka-o-kojoj-mame-ne-prestaju-pricati-saznale-smo-sto-je-huggy-wuggy-i-koliko-je-opasan/?fbclid=IwAR1iBhaHcFe0R1Awe3B5-3jfE2nQKo9GpbnyOy-A66jE2uKZ2QtgXiVhivs ), to može ostaviti ozbiljne posljedice na dijete, od strahova, noćnih mora, tjeskobe da će se njima/ Huggyju, roditeljima dogoditi nešto po život opasno, do ozbiljnijih teškoća pa čak i traumatizacije. Djeca predškolske dobi imaju veliku potrebu za sigurnosti, a izlaganje djeteta ovakvom sadržaju tome ne pogoduje.
  To nikako ne znači da se igračka/pjesmica ignoriraju i da se o njima nikada ne priča. Kako se radi o velikom trendu i poprilično dobrom marketingu šanse da će dijete vidjeti ili čuti za plišanca su velike. Ono što je važno je kako ćete Vi dalje djelovati.
  Primarno je prevencija: održavajte odnos s djetetom tako da potičete međusobnu komunikaciju. Pitajte dijete svaki dan nešto o njegovom boravku u vrtiću, o tome čega se igralo s prijateljima, jesu li radili nešto zabavno. Imajte Vaše kvalitetno vrijeme s djetetom bez ometanja. Važnije je da se zajedno igrate usmjereni na trenutak i bez distraktora više nego količina vremena provedena skupa. Tako održavate povjerenje između Vas i djeteta i veća je vjerojatnost da će Vam dijete nešto spomenuti vezano za temu, a i prije će Vam se povjeriti ako ga je nečega strah ili je čulo nešto što ga je uznemirilo.
  Nadalje, ako dijete pokazuje znatiželju za ovakvim igračkama, objasnite mu prilagođenim rječnikom kako se radi o igrački i priči koja je za odrasle. Recite im da neka djeca možda imaju tu igračku ali da Vi smatrate da to nije za njega te će tako i ostati. Postavite granicu i podnesite ljutnju/ tantrum/ ispitivanje zašto. Kratkoročno će Vam biti teško no dugoročno ćete zaštititi dijete od većih problema.
  Ako pak smatrate da je igračka na osobnu interpretaciju i da djetetu neće štetiti, zamolili bismo Vas da istu ne donosite u vrtić te da se dijete na Vašu odgovornost time igra van vrtića.
  Nadalje, ako ste primijetili kod djeteta promjenu u ponašanju, da je povučenije, više u strahu, da ima specifične strahove ili slično, pitajte dijete je li možda vidjelo ili čulo nešto što ga je uznemirilo od prijatelja ili možda na mobitelu dok je gledalo crtić/video ili slušalo pjesmice na YouTube-u.
  Objasnite djetetu da je to izmišljena igračka i da iako plišanac postoji i može se kupiti ono što priča i pjesmica govore nije stvarno. Možete povući usporedbu s nekim drugim čudovištima ili izmišljenim bićima, npr. Huggy Wuggy ne postoji isto kao što vještice ne postoje.
  2. Momo izazov
  Momo izazov već nekoliko godina kruži društvenim mrežama i o njemu se već pričalo. Radi se o grotesknom prikazu žene koja navodi djecu da se jave na određeni broj nakon čega djeci dolaze razne upute, zastrašujuće fotografije i nasilne poruke. U izazovu se djeci govori da će se nešto loše dogoditi njihovim roditeljima ako ne izvrše radnje kojima se ugrožavaju, tj. ako si ne naude.
  Kako izazov postoji već neko vrijeme, pojedini mediji poduzeli su neke korake kako bi izazov odstranili, međutim i dalje valja biti na oprezu. Izazov se navodno pojavljivao u crtiću Pepa praščić i tijekom Fortnite igrice.
  Ako Vaše dijete igra igrice (potičem da je to vrijeme unaprijed dogovoreno i ograničeno u danu/ tjednu) važno je da znate i kakve su to igrice. Način na koji možete provjeriti primjerenost sadržaja igrice je da pogledate PEGI (Pan European Game Information) oznaku za dob na igrici – https://pegi.info/ .
  Zaključno, ne ostavljajte svoje mališane same s mobitelom i YouTubeom, pogotovo ako je uključen autoplay, odnosno da se videi redaju jedan iza drugoga bez da ste stisnuli play. Također, ako trebate nešto obaviti i djetetu dajete mobitel, pokušajte unaprijed željene videe ( pjesmice, crtiće) skinuti na mobitel, pa isključiti internet na uređaju. Tako je smanjena vjerojatnost da će dijete samostalno doći do neprimjerenog sadržaja. Također, potičem da crtići i pjesmice budu unaprijed odabrani kako bi bili sigurni da neće sadržavati neželjena i za dijete štetna iznenađenja.
  Svakako se informirajte i interesirajte za sadržaj onoga što dijete gleda ili igra.
  Vi ste ti koji će postaviti granicu ako smatrate da nešto nije primjereno te je ta odgovornost isključivo na Vama. Ako imate bilo kakva dodatna pitanja u vezi ove teme (ili bilo koje druge) slobodno mi se obratite na psiholog@vrtic-frfi.hr .
  Nika Popović, stručni suradnik psiholog
Žirafice – izrada zajedničkog plakata More od krep papira i prethodno obojanih životinja. Razvoj kreativnosti, fine motorike, suradnje.Bubamare – igra s vodom, pecanje ribica pomoću cjedila, razvoj koordinacije oko-ruka, poticanje suradnje