• Dragi roditelji,

  Nekoliko vas je najavilo da ćete tijekom godišnjeg odmora odvikavati Vaše mališane od pelena pa sam vam odlučila i ovdje navesti nekoliko praktičnih savjeta kako bi cijeli proces prošao što bezbolnije i brže.

  Odvikavanje od pelena je veliki korak za Vaše dijete i zato je važno da dijete ima podršku roditelja i da zna ste uz njega, pa je time godišnji odmor optimalan trenutak za učenje na toalet.  Prije nego počnete provjerite pokazuje li dijete neki od ovih znakova:

  • Dijete Vam vidljivo pokazuje da je obavilo nuždu, svjesno je obavljanja nužde
  • Pokazuje interes da nosi gaćice, smeta mu pelena i odbija ju (skida ju)
  • Pokazuje zanimanje za kahlicu i wc, postalo mu je zanimljivo i pokazuje interes kada ostali ukućani koriste wc
  • Zna koristiti ispravno riječi za veliku i malu nuždu (piškiti, kakati)
  • Već neko vrijeme ima suhe noćne pelene i tijekom dana ima perioda da je suho po par sati u komadu

   

  Priprema djeteta:

  • Čitanje prigodnih slikovnica i gledanje crtića
  • Zajedno izabrati prve gaćice (npr. slikom njihovih omiljenih likova)
  • Upoznati ga s kahlicom i objasniti čemu služi (ili nastavkom za wc školjku)
  • Dijete se u početku može igrati s kahlicom tako da stavlja svoje igračke na kahlicu
  • U kratkom i nježnom razgovoru objasniti djetetu da će od sad ići pišati na kahlicu
  • Dodatno pripaziti da djetetova prehrana ima dovoljno vlakana te da dijete pije dovoljno tekućine kako mu izvršavanje velike nužde ne bi izazivalo bolove

   

  Priprema roditelja:

  • Osvijestiti da je proces nešto što traje i naoružati se velikim strpljenjem
  • Kako će se nezgode jedno vrijeme događati , važno je da roditelj nije napet, ljut i da nema prevelika očekivanja od djeteta. Djeca osjećaju ako roditelja preplavljuju neugodne emocije pa mu to stvara pritisak i razočarenje ako ne zadovolji njegova očekivanja
  • Nemojte se obeshrabriti ako se na početku često događa da dijete nuždu obavi u gaćice ili ako krene odbijati kahlicu
  • Pustite djetetu da samo diktira tempo odvikavanja i u početku ga pohvalite za svaki pokušaj
  • Dogovoriti se s ukućanima da ćete djetetu skinuti pelene kako bi i oni mogli sudjelovati u tome. Obavijestiti odgojiteljice u vrtiću kada krećete s odvikavanjem od pelena
  • Jednom kada krenete s odvikavanjem budite ustrajni i nemojte djetetu vraćati pelenu  koliko god vas proces frustrirao. Ako pribjegnete ovom kratkoročnom rješenju, dijete može kasnije zadržavati mokraću i stolicu kako bi dočekalo da ponovo popustite, jer mu je ugodnije tako obavljati nuždu ( ovo se NE odnosi na to da tijekom noći još neko vrijeme ima pelenu)

   

  Postupak:

  Za početak možete skinuti djetetu pelenu kada je kod kuće, ali uz česta ispitivanja svakih 30-40 minuta da li treba obaviti nuždu. Djeca su zaigrana i često u igri zaborave da trebaju piškiti, ali s vremenom će ovladati i tom vještinom.

  Pokušajte napraviti određenu rutinu s obavljanjem nužde. Na primjer, kada se dijete probudi odmah ga stavite na kahlicu, ako ništa ne obavi pokušajte nakon doručka. Pa ga opet podsjetite tijekom igre, pa nakon ručka i tako dalje kroz dan dok ne uhvatite nekakav ritam.

  Drugi korak može biti šetnja bez pelene. Neposredno prije nego idete u šetnju dijete neka obavi nuždu, tako će naučiti kontrolirati mjehur i izbjegnut ćete da to obavi u gaćice.

  Obavljanje velike nužde se obično može prepoznati po djetetu  zbog raznih grimasa koje prave ili imaju potrebu sakriti se. Tada mu možete ponuditi da sjedne na kahlicu ili wc školjku.

  Skidanje noćne pelene obično ide zadnje i može se zadržati do nekoliko mjeseci od uspostavljanja kontrole  nad nuždom po danu. Dijete treba staviti pišati neposredno prije spavanja, a tijekom noći ne preporučuje se buditi dijete. Trebao bi ga probuditi puni mjehur, a ne mama.

   

  Važno je da ste uvijek spremni za mogućnost da će dijete  nuždu obaviti u gaćice pa imajte sa sobom sve potrebno: rezervnu odjeću, više gaćica, mokre maramice, obične maramice i što god Vam može dobro doći u takvoj situaciji. Također, molimo Vas da provjerite ima li dijete i u vrtiću dovoljno rezervne odjeće.

   

  Za sva pitanja i dalje sam na istoj mail adresi: psiholog@vrtic-frfi.hr

   

  Želimo Vam puno sreće i veselimo se novim razvojnim uspjesima naših Frfića 🙂

   

   

  Literatura:

  Toilet training: a practical guide (2017). Preuzeto sa stranice: https://raisingchildren.net.au/preschoolers/health-daily-care/toileting/toilet-training-uide#toilettraining-signs-that-your-child-is-ready-nav-title.

  Toilet training (2019). Child and Adolescent Health Service – Community Health (CAHS CH). Preuzeto sa stranice: https://healthywa.wa.gov.au/Articles/S_T/Toilet-training.

  Kiddoo, D. A. (2012). Toilet training children: When to start and how to train. Canadian Medical Association Journal, 184(5), 511–511.

  Klassen, T.P., Kiddoo, D., Lang, M.E., Friesen, C., Russell, K., Spooner, C., & Vandermeer, B. (2006). The effectiveness of different methods of toilet training for bowel and bladder control. Evidence Report/Technology Assessment, 147, 1-57

  Odvikavanje od pelena (2020). Preuzeto sa stranice: https://vrtic-ivancice.hr/2020/05/15/odvikavanje-od-pelena/.

Žirafice – stolno-manipulativna igra Morski pas, razvoj logike, pincetnog hvata, upornostiZečići – memory s jesenskim pojmovima, poticanje logičkog zaključivanja