Osvrt na prošlotjedna događanja u Beogradu

09.05.2023.

Dragi roditelji,

Vjerujem da ste i vi potreseni vijestima o tragediji koja se dogodila u beogradskoj školi, pogotovo oni čija djeca uskoro kreću u školu ili koji imaju stariju djecu već u školskom sustavu. Čitajući vijesti  normalno je osjećati i strah i paniku, tražiti krivca za događaj i dolaziti do brojnih zaključaka kako bismo si objasnili ovakav čin. Prikazi događaja u svim medijima nam ne pomažu (iako nas privlači da ih čitamo i gledamo dajući nam lažni osjećaj kontrole), a kada su u pitanju uzroci, postoji cijeli niz faktora i okolnosti koji su imali utjecaj na ovakav ishod.

Međutim, koliko god o tome razmišljali, na tragediju u beogradskoj školi više ne možemo utjecati. Ono što možemo je vratiti kontrolu u naše ruke i utjecati na to kako se nosimo s traumatskim događajem i kako se možemo ponašati u svrhu prevencije.

Trenutno je izrazito važno brinuti o sebi i o vašim najmlađima. Osvijestite koliko ste izloženi društvenim mrežama i medijima i pokušajte to vrijeme ograničiti. Osim što će vama biti lakše, nećete vlastitom uznemirenošću pridodavati dječjem osjećaju nesigurnosti.  A s obzirom na to da djeca itekako mogu osjetiti što događa u njihovoj okolini i kada nisu direktno upoznata s događajem, važno im je objasniti što se dogodilo. Djeca vas također mogu čuti kako intenzivno raspravljate o događaju ili vidjeti zastrašujuće sadržaje preko televizije, računala i mobitela te će stoga imati mnoga pitanja. Izbjegavanje razgovora o ovoj temi može kod predškolaraca izazvati strah, nesigurnost i narušiti povjerenje prema vama kao i budućoj školi. Djeca to mogu shvatiti i kao i vašu nemogućnost nošenja s teškim temama. Razgovor s najmlađima treba provesti rječnikom prikladnim za njihovu dob, dati im do znanja da je u redu biti tužan, ljut kao i pokazati suosjećanje prema žrtvama. Bitno im je naglasiti i da ste vi tu za njih i da činite sve kako bi i dalje bili sigurni. Budite strpljivi i pratite reakcije vašeg djeteta. Razgovarajte s djetetom, pogotovo ako vas pita o događaju. I za kraj pokušajte što više ostati u uobičajenoj dnevnoj rutini te provoditi vrijeme u aktivnostima koje vas vesele i povezuju.

Za sva dodatna pitanja možete mi se obratiti na:  psiholog@vrtic-frfi.hr  .

Pripremila: Nika Popović, mag.psych.

Ribice engleski – My body, all about me. Learning about what makes us unique individualsTantrumi