• PODRŠKA ZA RODITELJE

  (tijekom procesa adaptacije)

   

  Proces odvajanja od djeteta tijekom adaptacije u vrtiću emotivno izazovan trenutak za roditelje. Ovo je važan korak u razvoju vašeg djeteta, ali to ne znači da nije težak. Ovdje su neki savjeti i riječi podrške za vas kao roditelje:

   

  • Razumijte da je ovo normalno: u redu je osjećati tjeskobu, zabrinutost i tugovanje jer su to prirodne reakcije na ovu promjenu. Nemojte se kriviti zbog tih osjećaja.

   

  • Dopustite si biti emotivni: slobodno izrazite svoje emocije. Ako osjećate potrebu plakati ili razgovarati s nekim o svojim strahovima (možete se i javiti našem stručnom timu za individualni razgovor), učinite to. Pomoći će vam da oslobodite pritisak i osjećate se bolje.

   

  • Podržite jedni druge: komunicirajte s partnerom ili bliskim prijateljima o svojim osjećajima. Podržavajte jedni druge kroz ovu fazu- to je ionako zajednički izazov.

   

  • Vjerujte vrtiću i odgajateljima. Oni su educirani i iskusni u radu s djecom u ovom kontekstu i brinut će se o vašem djetetu.

   

  • Planirajte vrijeme za sebe: iako vam može biti teško odvojiti se od djeteta, pokušajte pronaći vrijeme za sebe. Koristite ovo vrijeme za opuštanje, obavljanje aktivnosti koje volite ili za obavljanje stvari koje ste možda odgađali.

   

  • Sjetite se da je razdoblje odvajanja privremeno: Vaše dijete će se postupno prilagoditi vrtiću, a vi ćete se osjećati bolje kako budete vidjeli njihov napredak.

   

  • Pronađite načine za povezivanje: Iako ste odvojeni tijekom dana, pokušajte pronaći načine za povezivanje s djetetom kad se vratite kući. Ako možete, razgovarajte o njihovom danu, igrajte se s njima i provodite kvalitetno vrijeme zajedno.

   

  • Vjerujte u sebe: vjerujte u svoju sposobnost kao roditelja da donosite najbolje odluke za svoje dijete. Vaša ljubav i podrška su neizmjerno važne za njih.

   

  Zapamtite, vaše dijete će osjetiti vašu ljubav i podršku čak i ako se suočavate s izazovima tijekom ovog procesa. Adaptacija u vrtiću je korak prema razvoju njihove samostalnosti i socijalnih vještina, a vi ste ključni dio tog puta. Budite strpljivi sa sobom i sa svojim djetetom i zajedno ćete prevladati ove početne teškoće.

   

   

  Pripremila: Nika Popović, mag.psych.

Ribice – the cycle of water, learning about continuous movement of water within the Earth and atmosphereBubamare – Dani jabuka, obilježavanje kroz likovnu aktivnost lijepljenje kolaž papira na predložak jabuke, razvoj fine motorike, preciznosti i koncentracije.