• Što su noćni terori?

  Noćni terori su poremećaj spavanja (također poznati kao noćni strahovi ili pavor nocturnus) koji se iznenada javljaju tijekom sna. Karakteriziraju ih epizode ekstremnog terora i panike povezane s intenzivnom vokalizacijom i pokretljivošću te visokim razinama autonomnog pražnjenja. Tijekom tih epizoda dijete može vrištati, plakati, ponašati se zbunjeno i često izgledati prestrašeno što može biti zastrašujuće kako za dijete tako i za roditelje. Ono što čini noćne terore drugačijim od noćnih mora je to što se dijete obično ne sjeća tih događaja ujutro. Noćni terori događaju se tijekom prvog dijela noći, dok je dijete u dubokom snu.

   

  Prevalencija

  Noćni terori su čest problem s kojim se susreću mnoga djeca u dobi od 1 do 7 godina. Javljaju se kod otprilike 1 do 6,5 % djece dok je u nekim istraživanjima zabilježena prevalencija od 14 % pa i više slučajeva. Iako se ova iskustva često mogu činiti zastrašujućima i zbunjujućima za vas kao roditelje, važno je znati da su noćni terori uobičajena faza dječjeg razvoja i u većini slučajeva nisu znak ozbiljnog problema.

  Zašto se javljaju?

  Uzrok noćnih terora kod predškolske djece nije uvijek jasan. Postoji niz potencijalnih čimbenika koji ih mogu potaknuti, uključujući stres, umor, promjene u svakodnevnoj rutini, te nasljedni faktori. Noćni terori često su povezani s fazama dubokog sna, a vjeruje se da su povezani s nezrelošću djetetovog živčanog sustava.

   

  Važno je znati kako reagirati i razumjeti što se događa

  Noćni teror može biti vrlo zastrašujuć za vas kao roditelje, ali važno je ostati smiren i pridržavati se nekoliko ključnih smjernica:

  1. Nemojte buditi dijete: pokušajte ne buditi dijete tijekom noćnog terora. To obično neće pomoći i može ga dodatno zbuniti.
  2. Osigurajte sigurnost: provjerite je li okolina djeteta sigurna kako bi se spriječile ozljede tijekom noćnog terora.
  3. Pružite utjehu: nakon što noćni teror prođe, pokušajte smiriti dijete i pružiti mu utjehu, bez krivnje ili kritike.
  4. Pokušajte identificirati okidače: ponekad noćni terori mogu biti izazvani stresom, umorom ili promjenama u svakodnevnoj rutini. Pokušajte identificirati moguće okidače kako biste ih smanjili.
  5. Održavajte rutinu spavanja: redovita rutina spavanja i pravilan san mogu smanjiti učestalost noćnih terora. Osigurajte da dijete ide na spavanje u isto vrijeme svake večeri i da ima dovoljno sna.
  6. Konzultirajte se s pedijatrom: ako su noćni terori česti ili traju duže vrijeme, razgovarajte s pedijatrom kako biste isključili moguće medicinske uzroke.

   

  Sjetite se da noćni terori obično prerastu kako dijete raste. Vaša strpljivost i podrška igraju ključnu ulogu u tome kako će dijete prevladati ovu fazu. Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili briga, slobodno nam se obratite  na psiholog@vrtić-frfi.hr .

  Želim vam svima puno uspjeha u prevladavanju i ove razvojne faze!

   

  Pripremila: Nika Popović, mag.psych.

Ribice – Math is fun! Fun and creative math activities.Priprema djeteta za školu – koraci za uspješan početak – i za roditelje mlađe djece!