• Priprema djeteta za školu nije samo učenje brojeva i slova, već obuhvaća razvoj širokog spektra vještina i sposobnosti koje će mu pomoći u školskom uspjehu i razvoju individualnosti. Kako bi djeca bila što bolje pripremljena važno je s njima krenuti raditi od najranije dobi te obuhvatiti sva razvojna područja. Evo nekoliko ključnih koraka koje možete poduzeti kako bi podržali dijete u usvajanju novih vještina :

   

  Motoričke vještine

  Motoričke vještine dijele se na dvije glavne kategorije: fine i grube. Razvoj fine motorike omogućuje djetetu da upravlja sitnim pokretima, poput pisanja ili vezivanja čvorova. Podržite razvoj fine motorike dajući djetetu priliku za crtanje, rezanje, slagalice i igru s manjim predmetima. Grube motoričke vještine, poput trčanja, penjanja i skakanja, također su ključne za razvoj tijela i koordinaciju.

  Kognitivne vještine

  Predškolska djeca brzo razvijaju svoje kognitivne sposobnosti. Potičite ih na postavljanje pitanja, rješavanje problema, kritičko razmišljanje i istraživanje svijeta oko sebe. Čitanje knjiga, razgovor o pričama i događanjima, igre sa slagalicama i eksperimentiranje s osnovnim matematičkim konceptima mogu biti izvrsni načini za razvoj kognitivnih vještina.

  Socijalne i emocionalne vještine

  Učenje kako se nositi s emocijama i razvijanje socijalnih vještina ključno je za predškolsku djecu. Podržite ih u izražavanju osjećaja, učenju suradnje, razumijevanju empatije i rješavanju sukoba na pozitivan način. Igranje s vršnjacima, sudjelovanje u grupnim aktivnostima i razgovor o emocijama pomažu u razvoju tih vještina.

  Jezik i komunikacije

  Razvoj jezika i komunikacijskih vještina ključan je za uspješno učenje u školi. Potičite razgovor s djetetom, čitajte mu svakodnevno, potičite ga na postavljanje pitanja i izražavanje svojih misli. Aktivnosti kao što su pjevanje, pričanje priča i igre riječima mogu poboljšati jezične vještine.

  Samostalnost

  Učenje samostalnosti važno je za samopouzdanje i razvoj djeteta. Mlađu djecu potičite da obavljaju jednostavne zadatke, kao što su oblačenje, pranje ruku ili pospremanje igračaka. Ovo će im pomoći da razviju osjećaj odgovornosti. Stariji mogu biti odgovorni za urednost vlastite sobe, hranjenje ljubimca ili bilo koji drugi manji kućanski posao. U oba slučaja postavljajte djetetu realna i jasna očekivanja.

  Kreativnost

  Potičite kreativnost kod djeteta kroz umjetničke aktivnosti, slobodnu igru, pisanje priča i izražavanje vlastitih ideja. Kreativnost potiče razmišljanje izvan okvira i razvija maštovite vještine.

   

  Važno je znati da se cijeli proces učenja vještina ne odvija samo tijekom provedbe predškolskog programa u vrtićima ( iako program predstavlja važan korak u djetetovom razvoju i pripremi za školu), već dijete ove vještina kreće usvajati mnogo ranije, kako u odgojno-obrazovnoj instituciji tako i kod kuće s roditeljima.

  Tijekom poučavanja pazimo i na to da se svako dijete razvija svojim tempom, pa je važno imati realna očekivanja i podržavati njihov individualni napredak.

  Želimo vam puno podrške, ljubavi i strpljenja u poticanju razvoja predškolskih vještina vaših mališana!

Noćni teroriBubamare – poklapalica – dijelovi lica, prepoznavanje i usvajanje, razvoj spoznaje i vizualne percepcije